Kulning och Vallmusik

Kulning och Vallmusik

svartvita kor      bruna kor      get

Kulning – kôkning på ångermanländska – kallas den specialla röstteknik man förr använde på fäbodarna för att locka på djuren och kommunicera över långa avstånd.
I samarbete med Bilda Mittsverige erbjuder Ulrika kurser i kulning och vallmusik.

Ulrika har stor vana att förmedla detta kraftfulla sångsätt till både nybörjare och mer erfarna kulare som vill vidareutveckla sig. Kursdagarna börjar med en skön och grundlig uppvärmning av kropp och röst, vi jobbar sedan utifrån var och ens unika förutsättningar. Kulning är inget konstigt och svårt, det handlar enbart om att våga hitta sin egen röst där den klingar som mest fritt och starkt!

foto: Leif Wikberg

foto: Leif Wikberg

Vi lär oss skillnaderna i lockrop beroende på vilket djur man ropar på, lär oss fina vallvisor och lyssnar på autentiska inspelningar från fäbodar för att få en nyanserad bild av denna improviserade bruksmusik. Undervisningen sker både inne och utomhus.

Kôkning är inte bara vacker musik och intressant kulturhistoria, det är också ett sätt att utmana sig själv att våga höras och ta plats utöver det vanliga. Att upptäcka en ny styrka i sig själv kan bli ett steg i den personliga utvecklingen.

Intresserad av att gå en av Ulrikas kurser i Ångermanland eller Medelpad? Eller att samla en grupp för kurs på annan ort?
Välkommen att skriva ett mail till info@ulrikaboden.se eller ringa 070-3969747.
Kurser genomförs återkommande i mån av tid och antal intresseanmälningar.
För redan planerade kurser, sök på Ulrika Bodén på Bildas hemsida.