Om Ulrika

Ulrika Te berga blåSångerskan Ulrika Bodén föddes 1974 och växte upp på en getfarm i Helgum i Ångermanland. Efter några år i Nora i Höga Kusten bor hon nu i Sundsvall.

Ulrika är en mångsidig musiker som med sin både skira och kraftfulla röst räknas till en av de främsta folksångerskorna i landet. Hon anlitas som solist och med de projekt hon själv driver, både i Sverige och utomlands. Hon skriver också egen musik och sångtexter, spelar flöjter, autoharp och dulcimer.

Biografi:
Som 17 åring köpte Ulrika en LP-skiva med 70-tals bandet Folk och Rackare. Det var hennes första kontakt med den vokala folkmusiken och berörde henne djupt – det okonstlade sångsättet, de ålder-domliga och poetiska texterna, de vackra melodierna i färgrika arrangemang. Det blev en omedelbar förälskelse som vuxit till en djup kärlek genom åren.

Ulrika har letat fram en stor och bortglömd skatt av gamla visor från Ångermanland. Dessa sånger utgör grunden i hennes solorepertoar och har en särskild plats i hennes hjärta, då hon lärt sig många av dem direkt av gamla människor i sin hemtrakt. De ångermanländska visorna löper som en röd tråd genom Ulrikas musicerande och hon söker ständigt efter fler sånger att väcka nytt liv i.
Ulrika sjunger också poeten Nicke Sjödins översättningar av psalmer till Junselemål, en naturlig fortsättning på arbetet med den lokala musiken och den dialektala tråden.

Ranarim var Ulrikas huvudsakliga band under flera år, ett energiskt och hyllat liveband med turnéer även utanför Nordens gränser; USA, Belgien, Tyskland, Japan och Sydamerika. Efter julturnén 2010 valde Ranarim att sluta för att skapa tid till andra projekt.

Hösten 2013 släpptes skivan Kärlekssånger – Folk Love Songs med Ulrika Bodén Band. Ulrika la extra omsorg på texturvalet till skivan och bandet hittade sitt eget sound. Både stillsamt vackra sånger och energirika med mycket rytm och ståhej. Skivan fick ett mycket fint mottagande, vann Manifestpriset för bästa folkmusikalbum 2013 samt blev nominerad till Årets Utgåva på Folk och Världsmusikgalan 2014 där Ulrika också nominerades till Årets Artist.

2015 arbetade Ulrika med två projekt via Statens Musikverk: Kulning – Improvisation och Förnyelse tillsammans med Sofia Sandén, Rostam Mirlashari och Petter Berndalen.
Sweden All Stars – Japan Tour där hon tillsammans med Ahlberg, Ek & Roswall, Göran Månsson och Petter Berndalen skapade ett program för turné i Norrland och Japan november/december.

Sommaren 2016 är Ulrika aktuell med nya albumet Te berga blå – To the Blue Mountains. En kärleksfull hyllning till vallmusiken och dess traditionsbärare tillsammans med Ahlberg, Ek & Roswall, Petter Berndalen och Daniel Fredriksson.

Övriga samarbeten:
Ulrika samarbetar sedan länge med kompositören Karin Rehnqvist och sjunger återkommande de flesta av hennes vokala verk i Sverige och utomlands.
Med flöjtisten/slagverkaren Göran Månsson och nyckelharpspelaren Niklas Roswall gör Ulrika musiken i en berättarföreställning där Lars T Johansson gestaltar S:t Olav. Bodén Månsson Roswall
”Folkjul” tillsammans med organisten/arrangören Gunnar Idenstam, violinisten Sandra Martelleur och vokalensemble.
Sångerska i danskompaniet Norrdans föreställning Beautiful Beast med gruppen Gjallarhorns musik, tillsammans med slagverkaren Petter Berndalen, fiolspelmannen Adrian Jones och flöjtisten Göran Månsson.
Ulrika är en återkommande gäst med Nordiska Kammarensemblen och Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall.

Kuriosa:
Ulrika har sjungit på Nobelfesten, vid Drottning Silvias 60-årsfirande med is-instrumentensemble i Jukkasjärvi samt återkommande för både Kungapar och prisbelönta mjölkbönder vid utdelningen av Guldmedaljer för god mjölkproduktion. Hon har medverkat i Melodifestivalen med världsmusikbandet Sheida, kulat för Yo-yo Ma vid Nobelkonserten i Konserthuset och vunnit norska kappleiken i kulning i klassen ”variation och nyskapande”. Gjort fyra turnéer i Japan,  blivit grammisnominerad och Manifestprisbelönad för Ranarims skiva Morgonstjärna, vunnit Manifestpriset för skivan Kärlekssånger samt nominerad till årets artist och årets utgåva på Folk och Världsmusikgalan.

Stipendier:
2001 Stim
2001 Föreningssparbanken
2002 Konstnärsnämnden
2002 Angermannalaget
2003 Janne Vängmansällskapet
2004 Konstnärsnämnden
2005 Konstnärsnämnden
2007 SKAP
2010 Konstnärsnämnden
2013 Pelle Molinsällskapet
2013 Landstinget Västernorrland
2014 Nominerad till Västerbottenskurirens kulturpris
2014 Stim
2014 Evert Taubesällskapet Nordosten
2015 Birger Normansällskapet
2015 Konstnärsnämnden, långtidsstipendium
2016 Johan Nordlandersällskapet

Studier:
Kommunala Musikskolan i Helgum och Långsele för Per Thure Nordell och Tomas Hollsten 1984-89
Musikgymnasiet i Härnösand, tvärflöjt för Olle Parkman, 1990-91
Kapellsbergs Musikskola i Härnösand, tvärflöjt för Ingeborg Axner Franzén, sång för Karin Bengtsdotter Olsson och Christina Höglund, 1991-94
Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, musikerlinjen, sång för Susanne Rosenberg, 1994-98